Chilipeppar 'Pot Black'

Capsicum annuum (Chilipeppar-Gruppen)

Köp online hos oss
Stark chili med en hetta på 30.000 - 50.000 Scoville. Vacker mörkbladig sort som får lila blommor och svarta frukter som mognar till röda. Trivs bäst på skyddad, varm och solig plats.
Dekorativ sort med frodiga, mörkgröna blad som skiftar i purpur. Blir cirka 50 cm hög med ett brett upprätt växtsätt och får vackert lila blommor. Frukten är först svart och mognar sedan till röd, den är avlång till formen och cirka 3-4 cm lång. Räknas som en het eller stark sort med 30.000 - 50.000 Scoville. Sorten används både till konsumtion och prydnad.

Chilin trivs i ljusa, soliga lägen och planteras i väldränerad, näringsrik jord. Kan placeras utomhus när frostrisken är över, i soligt och varmt läge. Önskar jämn vattning och regelbunden näring för att utvecklas optimalt. De första blommorna kan tas bort för att ge mer kraftiga plantor, plantan kan även toppas för att bli mer stabil och förgrenas.

Chili eller chilipeppar har odlats i över 6000 år men det var först i mitten på 1900-talet som svenskarna fick smak för frukten. Den upplevda hettan mäts i scoville eller SHU (Scoville Heat Unit). Skalan har ett spann från 0 – 2 200 000.

Skötselråd

Läge:
Sol
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Vatten:
Behöver regelbunden vattning
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Grönsaksjord
Mognadstid:
Juli, Augusti, September
Fruktförvaring:
Kan torkas och förvaras flera månader