Havannapeppar 'Habanero Chocolate'

Capsicum chinense

Mycket stark och smakrik sort med gröna frukter som mognar till chokladbrunt. Cirka 300 000-425 000 Scoville. Trivs bäst på skyddad, varm och solig plats.
Vacker sort som bildar en frodig buske på cirka 70-90 cm. Blommar med gula blommor och får stora skördar av breda, 4-5 cm avlånga frukter med karaktäristiska veck längs med kanterna. Frukterna är först gröna och mognar sen till en chokladbrun nyans. Smaken är fruktig och mycket het med cirka 300 000 - 425 000 Scoville. Sorten mognar relativt sent på sommaren så man kan med fördel driva på plantan inomhus under våren.

Chilin trivs i ljusa, soliga lägen och planteras i väldränerad, näringsrik jord. Kan placeras utomhus när frostrisken är över, i soligt och varmt läge. Önskar jämn vattning och regelbunden näring för att utvecklas optimalt. De första blommorna kan tas bort för att ge mer kraftiga plantor, plantan kan även toppas för att bli mer stabil och förgrenas.

Chili eller chilipeppar har odlats i över 6000 år men det var först i mitten på 1900-talet som svenskarna fick smak för frukten. Den upplevda hettan mäts i scoville eller SHU (Scoville Heat Unit). Skalan har ett spann från 0 – 2 200 000.

Skötselråd

Läge:
Sol
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Vatten:
Behöver regelbunden vattning
Jordprodukter:
Grönsaksjord
Mognadstid:
Augusti, September
Fruktförvaring:
Kan torkas och förvaras flera månader