Fänkål 'Purpureum'

Foeniculum vulgare

Användas som kryddväxt eller grönsak. Får ett vackert lakritsdoftande, dilligt bladverk i brons- och purpurtoner.
Får fjäderlika brons- till purpurfärgade blad. Doft och smak påminner om anis. Under blomningstiden utvecklas stjälkar, med kraftiga förtjockningar vid markytan. Blommorna är gula och tämligen oansenliga och växer i flockar. Efter blomningen bildas relativt stora, cirka 5 millimeter, avlånga frön. Hela växten innehåller eteriska oljor.

De torkade fröna används hela, stötta eller malda till sås, fiskrätter och som brödkrydda. Blad och stjälkar och speciellt de förtjockande, blekta delarna av stjälken används i matlagning. Färsk fänkål användas griljerad eller till sallader. Vid upphettning försvinner lakritsaromen.

Trivs bäst i soliga varma lägen på väldränerad, näringsrik och kalkrik jord. Är perenn i de södra delarna av Sverige.

Skötselråd

Läge:
Sol
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Vatten:
Behöver regelbunden vattning
Näring:
Hönsgödsel, Naturgödsel
Jordprodukter:
Grönsaksjord
Mognadstid:
Augusti, September
Fruktförvaring:
Kan förvaras flera månader