Kålrot
Brassica napus
Produkten går inte att köpa just nu.
En klassisk rotsak i det svenska köket - används i rotmos - och internationellt känd som "swede".
En mycket användbar kålväxt. God till grytor, gratänger, wok och givetvis rotmos. Börja skörda ca 3 mån efter sådd. Kålrötter för vinterlagring sås sent och skördas i oktober. Trivs i en fuktighetshållande och väldränerad jord med mycket näring. Gärna lerhaltig jord.
Täck de små plantorna med fiberduk eller finmaskigt nät för att skydda plantorna mot eventuella skadedjur.
Kålroten uppkom i Sverige då man korsade kål och rova under 1600-talet. Den spreds senare till Europa, bland annat Skottland där den än idag benämns som "swede".
Täck de små plantorna med fiberduk eller finmaskigt nät för att skydda plantorna mot eventuella skadedjur.
Kålroten uppkom i Sverige då man korsade kål och rova under 1600-talet. Den spreds senare till Europa, bland annat Skottland där den än idag benämns som "swede".
Skötselråd
- Läge:
- Sol till halvskugga
- Jordmån:
- Kalkrik jord, Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
- Vatten:
- Behöver regelbunden vattning
- Näring:
- Naturgödsel
- Jordprodukter:
- Grönsaksjord
- Mognadstid:
- Augusti, September, Oktober
- Fruktförvaring:
- Kan förvaras flera månader