Brysselkål

Brassica oleracea (Gemmifera-Gruppen)

Klassisk och omtyckt grönsak som kan skördas under lång period.
Brysselkål bildar stora plantor, cirka 50-100 cm höga, som över varje bladfäste bildar sidoknoppar. Dessa sidoknoppar knyter sig och ser ut som små rosenknoppar. Knopparna börjar mogna i september och kan oftast plockas fram till december. Låter man kålen stå kvar under vintern så kan man skörda den ända tills mars. Smaken blir godare om brysselkålen får sig några frostknäppar.

Plantavstånd 30-40 cm, och ett radavstånd på ca 50 cm. Vattna mycket vid etableringen. Klipp av översta toppen på plantorna i augusti för att tvinga fram de små huvuden. Använd kålnät över odlingen för att skydda plantorna emot kålfjärilen.

Utvecklas bäst i soliga lägen på de flesta jordar. Allt för näringsrik jord bör undvikas då kålknopparna blir lösa och klarar sämre av den kalla vintern. Undvik styv lera och allt för magra sandjordar
Härstammar från Belgien där man på 1500-talet började odla en ny sorts kål som blev mycket populär. Sorten fick det passande namnet brysselkål.
Kallas även för rosenkål.

Skötselråd

Läge:
Sol
Jordmån:
Näringsrik jord
Vatten:
Tål inte att torka ut
Näring:
Naturgödsel
Jordprodukter:
Grönsaksjord
Mognadstid:
September, Oktober, November, December
Fruktförvaring:
Kan förvaras en kortare tid