Majs, Grönsaksbox

Zea mays

Majs är lättodlad på en varm och solig plats. Direktså eller plantera ut färdiga plantor i maj.
Majsen växer kraftigt och kan ibland bli upp till 3 meter hög. Det innebär att plantorna behöver ha en god näringstillförsel. Se till att gödsla regelbundet. Ett annat sätt att gödsla på är att samplantera majsen med bönväxter som binder kväve i marken samtidigt som de klättrar på de högresta majsplantorna.

Det sitter hanblommor i toppen och de pollinerar honblommorna längre ner med hjälp av vinden. Det går att hjälpa till genom att ruska lite på plantan. Majskolvarna skördas när kolven är täckt av gula majskorn, vilket brukar ske i augusti till september.

Den söta smaken försvinner om man inte tillagar dem, vilket bör ske inom 12 timmar. Har man väl smakat egenodlad majs så är det svårt att gå tillbaka till köpt.

Tänk på att undvika att odla olika sorters majs tillsammans då de korspollineras och skörden kan då bli sämre och av dålig kvalitet.

Majsen har sitt ursprung i Mellanamerika och kom till Europa under 1500-talet. Nuförtiden odlar vi framför allt sockermajs, som är ett betydligt senare påfund.