Sallat 'Roman'
Lactuca sativa
Produkten går inte att köpa just nu.
Klassisk sort som bildar upprätta lösa huvuden med en mild arom och lätt beska.
Storväxt sort som bildar något öppet och upprätta huvuden där bladen är lite lätt buckliga. Färgen är friskt grön. Sorten är spröd och har en mild smak och en lätt beska.
Utvecklas bäst i sol till halvskugga på näringsrik, mullhaltig och fuktighetshållande jord.
Romansallat finns i flera sorter och har odlats i flera tusen år. Man har hittat avbildningar på sallaten i egyptiska gravkammare. Sorten kallas även för cossallat eftersom den odlades på ön kos under antikensgrekland vilket är det vanligaste namnet i världen idag. Den kallas även för bindsallat eftersom man oftast fick binda ihop de lösa bladen till huvudet efter skörd. Romansallat kallas den på senare tid för att man ansåg att även romarna åt den efter maten för att smälta måltiden.
Utvecklas bäst i sol till halvskugga på näringsrik, mullhaltig och fuktighetshållande jord.
Romansallat finns i flera sorter och har odlats i flera tusen år. Man har hittat avbildningar på sallaten i egyptiska gravkammare. Sorten kallas även för cossallat eftersom den odlades på ön kos under antikensgrekland vilket är det vanligaste namnet i världen idag. Den kallas även för bindsallat eftersom man oftast fick binda ihop de lösa bladen till huvudet efter skörd. Romansallat kallas den på senare tid för att man ansåg att även romarna åt den efter maten för att smälta måltiden.
Skötselråd
- Läge:
- Sol till halvskugga
- Jordmån:
- Mullrik jord, Väldränerad jord
- Näring:
- Hönsgödsel, Naturgödsel
- Jordprodukter:
- Barkmull, Grönsaksjord, Planteringsjord
- Fruktförvaring:
- Kan förvaras en kortare tid