Sockerärt

Pisum sativum

En av världens äldsta kulturväxter som är goda att äta färska direkt från plantan.
Skörda efter hand, innan baljorna blir runda. Äts som färska delikatesser eller lätt förvällda. Så i omgångar för jämn tillgång. Se även till att skörda allt eftersom så får du en lång skördetid. Skördas innan ärtorna har svällt när skidan fortfarande är platt. Då känner växten att den inte fått chansen att sprida sina frön och måste då producera fler blommor och alltså fler ärtskidor.
Odla gärna ärter på olika ställen varje år; ärtor är kvävefixerade och gödslar jorden.

Går att direktså tidigt, så fort jorden går att bruka. Blötlägg fröna några timmar före sådd. Vattna i såfåran före sådd. Håll sådden fuktig tills fröna grott. Är man mer bekväm är förgrodda plantor ett fullgott alternativ. Går att plantera i magrare jordar då de själva fixerar kväve. Kräver enbart måttlig gödsling.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Vatten:
Tål inte att torka ut
Näring:
Naturgödsel
Jordprodukter:
Barkmull, Grönsaksjord, Planteringsjord
Mognadstid:
Juni, Juli, Augusti
Fruktförvaring:
Kan förvaras en kortare tid