Rabarber

'Spangsbjerg'

Rheum rhabarbarum 'Spangsbjerg'

Spangsbjerg' får rikligt med röda, ganska tunna stjälkar som inte är genomfärgade.

'Spangsbjerg' får rikligt med röda, ganska tunna stjälkar som inte är genomfärgade. Smaken mycket god och syran är inte för utpräglad då denna sort har medellåg till låg halt av oxalsyra. Denna sort hålls som en av de mer odlingsvärda sorterna på grund av sin smak. Klassisk trädgårdsväxt som trivs bäst på en halvskuggig plats i djup, mullrik, näringsrik och lätt fuktig jord. Plantan bör få stå kvar på samma ställe under lång tid. De första åren bör inte plantan blomma, tag bort skotten. Dra och lirka upp stjälkarna, bryt eller skär inte av dem. Skörda medan stjälkarna är tunna. För ännu tidigare skörd kan plantan täckas med en djup hink el. dyl. Gott i paj, saft, kräm eller chutney.

 

Skötselråd

Näring:
Naturgödsel
Läge:
Nästan var som helst
Höjd:
50 till 70 cm
Frukt/Bär:
Medellåg till låg halt av oxsalsyra, röda stjälkar som ej är genomfärgade.
Fruktkött:
Fast
Fruktkött smak:
Något syrlig
Mognadtid:
April, maj, juni och juli
Frukt förvaring:
Kan förvaras en kortare tid
Vintergrön:
Nej
Jordprodukter:
Planteringsjord
Växtsätt:
Brett och yvigt och tuvbildande
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig