Bissetbambu

Phyllostachys bissetii

Kraftigväxande, härdig art med mörkt gröna stammar och mörkgrönt, glansigt bladverk.

Kinabambu (Phyllostachys ) är till skillnad från bergbambun (Fargesia) inte klumpbildande utan brer ut sig i sidled med hjälp av rotskott. På grund av vårt svala klimat begränsas dock spridningen kraftigt. Flera sorter är odlingsvärda för sina kraftiga, ibland tvåfärgade stammar och imponerade storlek. Bör odlas på näringsrika, fuktiga jordar för bästa utveckling.

Svartbambun är betydligt kraftigare jämfört med t.ex. bergbambu men får ses som ganska svagväxande jämfört med andra arter av kinabambu. Stammarna är blir med tiden vackert svarta, eller svartgröna men är från början gröna. Kontrasterna mellan de äldre svarta och de nya gröna stammarna ger ett högt prydnadsvärde. Svartbambu är inte pålitligt härdig i Sverige men kan provas i zon 1 i skyddade lägen. Bör tas in och vinterförvars svalt och ljust. Lämplig i stor kruka på altan eller terrass.

Bissetbambu är bland de härdigaste av kinabambuarterna och är därför extra intressant för oss. Arten får mycket dekorativa mörkgröna stjälkar och mörkgrönt, glansigt bladverk. Bissetbambu bildar kraftiga ruggar och blir med tiden 4-5 meter hög och lika bred. Lämplig i den större trädgården, men även i stor kruka på t.ex. terrass eller uteplats.

 

Skötselråd

Blomfärg:
Oansenliga
Bladfärg:
Glänsande, vintergröna blad, svarta eller grönsvarta stammar.
Näring:
Trädgårdsgödsel och naturgödsel
Läge:
Halvskugga till sol/ fuktigt
Höjd:
3 till 5 m
Doft:
Nej
Vintergrön:
Ja
Jordprodukter:
Planteringsjord och torv naturell
Växtsätt:
Upprätt
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig