Buxbom

Buxus sempervirens

Klassisk vintergrön växt som tål beskärning bra.

Plantera som vintergrön solitär och låg häck. Blir vackrast som formklippt

Namn:  Buxbom, Buxus sempervirens. Småbladig buxbom, Buxus microphylla.

Ursprung: B. sempervirens har sitt ursprung i C och S Europa – V Asien och i N Afrika. B. microphylla har kulturursprung.

Blomman: Små, vita, rätt oansenliga. Skilda han- och honblommor men på samma planta.

Bladen: Mörkgröna, små, hårda, blanka. Sitter tätt på grenarna.Vintergröna.

Färger: Finns bara med vita blommor – vi odlar växten för de vackra bladens skull.

Säsong: Inkrukade plantor köper du på våren, krukodlade finns ända från vår till höst.

Växtplats: I sol eller halvskugga, en del sorter även i skugga som under täta träd. Jorden bör vara lätt och kalkhaltig.

Vatten och näring: Buxbom hör till de växter som klarar torka rätt bra. De som du planterat i kruka måste vattnas så att jorden inte torkar ur. Friplanterade gödslas en gång på våren, de i kruka med svag dos Blomsterlandets Trädgårdsnäring, om inte jorden är långtidsgödslad.

Hur du gör sedan: Låt växten stå i vatten medan du gräver gropen. Gräv den dubbelt så stor som klumpen på alla håll. Till häckplantering gräver du hellre ett dike än ett hål till varje planta. Klipp ner plantorna till ca 20 cm. Luckra upp jorden i gropens/dikets botten. Vattna och låt träcka undan. Måtta in plantorna och fyll på med jord, antingen gammal fin, blandad med ny eller helt ny jord från säck som t ex Blomsterlandets Trädgårdsjord. Tryck till lite lätt runt klumpen, inte på den. Efter planteringen vattnar du grundligt och därefter en gång i veckan de närmaste månaderna, om regnet uteblir. Varje vår gödslar du och myllar ner kornen. Buxbom klipper man vid midsommartid och putsar sedan bort ojämnheter över sommaren. Särskilt de formklippta plantorna behöver hållas efter.

Värt att veta: I tusentals år har vi formklippt växter i trädgården. Modet går i vågor och nu är det mycket populärt med formklippta figurer igen. Buxbom med sina små blad, långsamma växt och mjuka grenar lämpar sig väl för formklippning, inte bara till klot utan även till djur och annat. Ett enkelt sätt att forma en figur är att först göra en form av t ex kycklingnät och trä den över plantan. Allt som växer ut klipper man bort och får på så sätt rätt form. Snart döljer det gröna nätet. Höga figurer kan behöva stagas upp med käppar eller järn – de syns inte efter ett tag.

Friplanterad kan buxbom bli en mycket vacker buske i mjuka former. Klipp inte den för hårt!

Låga häckar av buxbom är vackert  runt rabatt, kryddgård och stora träd, buxbom klarar sig där i skuggan även om där är torrt. Att plantera låg häck i snirkligt mönster är ett gammaldags sätt. Olika sorter är olika härdiga. Den svenska sorten ’Polar’ klarar sig i zon 4.

 

Skötselråd

Blomfärg:
Små, obetydliga
Blomningstid:
Maj
Bladfärg:
Små läderartade, vintergröna blad
Näring:
Trädgårdsgödsel och flytande trädgårdsnäring
Läge:
I sol, halvskugga eller vandrande skugga.
Höjd:
200 till 300 cm
Doft:
Ja
Vintergrön:
Ja
Jordprodukter:
Planteringsjord
Växtsätt:
Lågt och kompakt
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden)
Beskärningssätt:
Putsa lätt