Gul sicksackbambu
Phyllostachys aureosulcata f. aureocaulis
Produkten går inte att köpa just nu.
Phyllostachys är till skillnad från Fargesia inte klumpbildande utan brer ut sig i sidled med hjälp av rotskott. På grund av vårt svala klimat begränsas dock spridningen kraftigt. Den gula sicksackbambun växer med sina gula stammar och gröna, luftiga bladverk som vajar vackert i vinden.
Kinabambu (Phyllostachys ) är till skillnad från bergbambun (Fargesia) inte klumpbildande utan brer ut sig i sidled med hjälp av rotskott. På grund av vårt svala klimat begränsas dock spridningen kraftigt. Flera sorter är odlingsvärda för sina kraftiga, ibland tvåfärgade stammar och imponerade storlek. Bör odlas på näringsrika, fuktiga jordar för bästa utveckling.
Svartbambun är betydligt kraftigare jämfört med t.ex. bergbambu men får ses som ganska svagväxande jämfört med andra arter av kinabambu. Stammarna är blir med tiden vackert svarta, eller svartgröna men är från början gröna. Kontrasterna mellan de äldre svarta och de nya gröna stammarna ger ett högt prydnadsvärde. Svartbambu är inte pålitligt härdig i Sverige men kan provas i zon 1 i skyddade lägen. Bör tas in och vinterförvars svalt och ljust. Lämplig i stor kruka på altan eller terrass.
Bissetbambu är bland de härdigaste av kinabambuarterna och är därför extra intressant för oss. Arten får mycket dekorativa mörkgröna stjälkar och mörkgrönt, glansigt bladverk. Bissetbambu bildar kraftiga ruggar och blir med tiden 4-5 meter hög och lika bred. Lämplig i den större trädgården, men även i stor kruka på t.ex. terrass eller uteplats.
Skötselråd
- Bladfärg:
- Glänsande, vintergröna blad, gula stammar.
- Näring:
- Trädgårdsgödsel och naturgödsel
- Läge:
- Halvskugga till sol/ fuktigt
- Höjd:
- 3 till 5 m
- Doft:
- Nej
- Vintergrön:
- Ja
- Jordprodukter:
- Planteringsjord och torv naturell
- Växtsätt:
- Upprätt
- Beskärningssätt:
- Beskärning är inte nödvändig