Blomstertobak

Nicotiana x sanderae

Fin och användbar planta som blommar hela sommaren.

I sol eller halvskugga på varm och skyddad plats i näringsrik jord. Passar bra i samplanteringar och i rabatt. Mycket blomrika och blomvilliga. Plocka bort vissna blommor efterhand för rikare blomning.

Namn: Blomstertobak, Nicitiana x sanderae.

 

Ursprung: Moderna sorter är korsningar mellan Nicotiana alata och N. forgetiana, båda från Sydamerika.

 

Blomman:  Femuddig med långt rör, 5-7 cm lång, upp till 5cm tvärsöver och med vackert ådrade kronblad med markerad mittnerv. En del sorter doftar gott.

 

Bladen: Bladen är förhållandevis stora, ovala, friskt gröna, sträva och lite bubbliga. De sitter tätt på plantan.

 

Färger: Vitt, crèmevitt, limefärg, rosa, rött, lila och purpurfärg i många nyanser.

 

Säsong: Säljes för utplantering under hela våren och även utåt sommaren.

 

Växtplats: I sol eller på halvskuggig plats, helst varmt och lite skyddat. I djup skugga blir blomningen mindre. I näringsrik, inte för tung jord.

 

Vatten och näring: Vattna de friplanterade, om regnet uteblir. De i krukor och lådor hålles lätt fuktiga. Häll svag dos av Blomsterlandets flytande Trädgårdsnäring i vattnet från ett par veckors tid efter planteringen ända till hösten.

 

Hur du gör sedan: Blomstertobak planteras ut som småplantor – antingen du sått dem själv eller köpt färdiga plantor. Ge dem utrymme att bre ut sig, så blir de runda och täta. Plantera dem gärna ihop med andra sommarplantor men inte för tätt. Blomstertobak samsas med många slags växter utan att kväva dem. De växer upprätt, även låga sorter ser eleganta ut.

Höga, friplanterade sorter behöver stöd, om de inte har andra växter att stödja sig på eller är planterade i grupp.

 

Värt att veta: Under en period har det varit endast vit blomstertobak som doftat. Nu anstränger sig förädlarna att få tillbaka doften hos fler sorter. En del doftar svagt på dagen, andra starkt på natten. Det beror på att blomstertobak pollineras av nattflygande insekter, som inte ser blommorna utan känner på doften, var de är. Eftersom doften inte behövs på dagen, avstår växten från att sprida den och sparar den till skymning och natt.

Odla blomstertobak i din närhet, nära sittplatsen så att du kan njuta av den ljuvliga doften.

Blomstertobak är en fin sommarväxt för krukor, lådor och urnor men även för friplantering i rabatt och som låg sommarhäck. Den är inte särskilt känslig för torka och klarar sig bra på t ex kyrkogården och vid stugan, där du inte vattnar dagligen.

Blomstertobak kräver inte mycket ans, men om du plockar bort vissna blommor får du fler och samtidigt håller du angripande bladlöss på avstånd.

Nära släkting till blomstertobak är stor blomstertobak, Nicotiana alata, som blir cirka 80 cm hög och har vita blommor med underbar doft. En annan släkting är narcisstobak, N. sylvestris, som blir1 -1½ meter hög, kraftig, storväxt och också har vita men helt annorlunda, doftande blommor i stora samlingar. Den passar i stor urna, friplanterad i rabatt och som solitär.

 

 

Skötselråd

Blomfärg:
3-5 cm stora, femuddiga blommor med långt rör.
Näring:
Långtidsverkande näring och flytande trädgårdsnäring
Övriga namn:
Purpurtobak.
Jordprodukter:
Yrkesodlarjord
Växtsätt:
Upprätt