Eldkrona

Lantana camara

Blommar rikligt med små klasar av blommor i härliga färger. Hela växten doftar friskt av citron vid beröring.

Blommar bäst i full sol men växten trivs även i halvskugga. Planteras i lätt, mullrik och näringsrik jord. Blommorna ändrar färg med åldern. Hela växten doftar vid beröring. Sträva, friskt gröna blad. Lätt att forma till stamträd. Kan övervintras ljust och frostfritt.

Namn: Eldkrona, Lantana camara.

Lantana är ett gammalt namn för  Viburnum, som har liknande blad. År 1583 kallades i ett verk parkolvon för lantana och Linné antages också ha sett likheter mellan släktena.

Camara är växtens inhemska namn i Brasilien.

 

Ursprung: Tropiska Amerika.

 

Blomman: Den enskilda lilla blomman har ett fyrdelat, runt bräm och kort pip. De sitter tätt ihop i 5-6 cm breda flockar.

 

Bladen: Bladen är spetsigt äggrunda, sträva och grova, har markerade, tätt sittande nerver och är något skrynkliga. De doftar starkt vid beröring.

 

Färger: Vit, gul, orange, rosa och röd. Samma blomsamling har ofta mer än en färg, eftersom blommorna ändrar färg med ålder. Det skapar liv i blomflocken, gör det spännande och intressant. Den enskilda blomman är alltid gul-orange i mitten, ju längre in desto starkare färg.

 

Säsong: Under utplanteringssäsongen från våren till midsommar.

 

Växtplats: Om möjligt soligt och något skyddat.

 

Vatten och näring: Håll jorden lätt och jämnt fuktig och häll svag dos av Blomsterlandets Trädgårdsnäring i vattnet, om inte jorden är långtidsgödslad.

 

Hur du gör sedan: Plantera din nyinköpta eldkrona i större kruka – särskilt viktig är det med dem, som står i 12-14 cm kruka. Blomsterlandets Yrkesodlarjord passar utmärkt och den är långtidsgödslad. Små plantor kan du ha tillsammans med andra växter i krukor och lådor – enbart eldkrona i olika färger blir en underbar ampelväxt. Små plantor kan du också ha under växter på stam, som kantväxt och i rabatt på lugn och skyddad plats. Plantera dem i lätt jord, som är både mull- och näringsrik. De på stam säljs i förhållandevis stor kruka, men om du ger den ännu större blir rotsystemet ännu större och kraftigare och vattningen underlättas.  Eldkrona trivs allra bäst på solig plats men kan också bli fin på inglasad balkong och i lätt skugga.

 

Värt att veta: Eldkrona odlar vi som ettårig sommarplanta, men den kan övervintras på ljus och frostfri plats, beskäras och krukas om till våren och växa sig ännu större. De avskurna topparna använder du till sticklingar, tre i varje kruka.

Eldkrona kan lätt formas till ett litet stamträd. Välj ut den kraftigaste grenen, spara den och ta bort alla andra. Klipp bort de nedersta sidoskotten. Bind en pinne till och sedan en käpp. Låt plantan växa tills den blir så hög du vill ha stammen – då först toppar du den. Sedan beskär du växten så att kronan blir rund och jämn. Den eldkrona du förvarar svalt över vintern vattnar du försiktigt. Blöt jord i kallt rum leder till växtens för tidiga död.

Bladen är sträva – om du har känslig hud använder du handskar vid omplantering, beskärning etc.

 

Skötselråd

Blomfärg:
5 cm stora, kupade flockar.
Näring:
Långtidsverkande näring och flytande trädgårdsnäring
Övriga namn:
Eld och glöd
Jordprodukter:
Yrkesodlarjord
Växtsätt:
Upprätt