Heliotrop

Heliotropium arborescens

Vacker, buskig och härligt doftande växt som passar i kruka eller rabatt .

Trivs bäst i varmt och soligt läge, men kan även placeras skuggigare. Doftar starkt av vanilj eller honung. I skugga blir doften mindre. Passar i samplanteringar eller i rabatt. Lockar till sig fjärilar. Kan övervintras ljust och frostfritt.

 Namn: Heliotrop, Heliotropium  arborescens.

De grekiska orden helios och trepein betyder sol resp. följa, vända – alltså en växt som vänder sig efter solen. Så gör inte heliotrop! Det latinska ordet arborescens betyder som förvedas långsamt.

 

Ursprung: Peru.

 

Blomman: Små, sitter samlade i upp till 10 cm vida, rätt flata flockar. Ljuvligt doftande, särskilt mot och under kvällen. Den enskilda blomman påminner om förgätmigejens blommor. Älskas av och lockar till sig fjärilar.

 

Bladen: Rätt stora, brett lansettlika blad med kraftigt, imponerande nervmönster. De är mörkt gröna, lite bubbliga, skrynkliga och sträva. Någon sort har djupt lila- eller purpurskimrande blad.

 

Färger: Grundfärgen är djupt, schatterande violett,  men även sorter med blå och vita blommor finns.

 

Säsong: Heliotrop finns att köpa i butikerna under hela utplanteringssäsongen mest från april till midsommar.

 

Växtplats: Heliotrop älskar sol, men blir minst lika fin i lätt eller vandrande skugga. I rabatt planterar du den i näringsrik, lätt och väldränerad jord. Viktigt är att växtplatsen är lugn.

 

Vatten och näring: Inte en enda gång bör jorden få torka ut – det kan få förödande följder. Om inte planteringsjorden är långtidsgödslad, häller du svag dos av Blomsterlandets flytande Trädgårdsnäring i vattnet ända till sensommaren.

 

Hur du gör sedan: Plantera om dina nyinköpta heliotroper i stor kruka och i jord av god kvalitet. Blomsterlandets Yrkesodlarjord är en sådan. Flera plantor tillsammans av heliotrop i olika färger blir en underbar kruka. Du kan också plantera heliotrop ihop med andra, inte för kraftigväxande sommarplantor. Heliotrop växer rätt långsamt och kan kvävas av storväxta petunior, rabatteterneller eller andra, som roffar åt sig utrymme. Växten trivs i solen, men bör aldrig torka ut. Hör du till de glömska, kan du odla den i halvskugga, där den inte torkar lika fort. Ställ en hög kruka med heliotrop nära sittgruppen. Mot kvällen börjar de ljuvliga, kryddiga och söta vaniljdofterna att sprida sig. Blommorna lockar till sig fjärilar.

 

Värt att veta: Heliotrop är en flerårig halvbuske, den förvedas nertill. Vi odlar den som ettårig, eftersom den inte klarar våra kalla vintrar. Dock kan den i gynnsamma fall övervintra i t ex ett frostfritt uterum eller växthus. Vattna sparsamt i kyligt rum, men jorden bör inte torka ut.

I södra Europa finns stora odlingar av heliotrop, man använder växten i kosmetik– och parfymtillverkning. Växtsaften kan irritera ögonen och ömtålig hud, så använd handskar, om du skär i växten. Frö till heliotrop finns i våra fröställ. Så tidigt, den är lite långsam i starten.

 

Skötselråd

Blomfärg:
Små blommor i stor flock i alla toppar.
Näring:
Långtidsverkande näring och flytande trädgårdsnäring
Jordprodukter:
Yrkesodlarjord
Växtsätt:
Upprätt