Zonalpelargon

'Shocking Pink' och 'Shocking Violet'

Pelargonium x hortorum 'Shocking Pink' och 'Shocking Violet'

Klassisk sommarblomma som är otroligt blomvillig. Denna sort har halvfyllda djup rosa blommor.

Blommorna är mycket vackra, halvfyllda. 'Shocking Violet' är djup i färgen, har vitt öga och kronbladen har mörk kant. Solig växtplats, stor kruka, svag näring i vattnet. Övervintras ljust och svalt, vattnas då sparsamt. Planteras om och beskäres på våren.

Arten heter Pelargonium x hortorum. Pelargonium betyder stork, syftar på blommans frukt, som ser ut som en storknäbb, hortorum betyder trädgårds-.

Pelargonen har ett ursprung från hybrider mellan arter från Sydafrika, de flesta Pelargonium inquinans x zonale men även andra. Blommorna är 1-2 cm stora, samlade i nästan klotrunda flocksamlingar. Enkla, dubbla eller fyllda.

Bladen är i regel runda med mer eller mindre tydliga och djupa flikar. Oftast gröna, ljus- eller mörkgröna, nästan svartgröna med zonteckning i grönt – mörkt brunt. En del har flerfärgade, dekorativa, brokiga blad. Många är ludna, alla är aromatiska. Pelargoner återfinns i alla tänkbara nyanser av vitt, rosa och rött. Även tvåfärgade och mönstrade.

Pelargoner för utplantering säljs från april till midsommar, men växten finns att köpa från februari till sensommaren. De är solälskare, blir finast på solig, lite lugn plats. Dubbla sorter bör skyddas mot regn, som kan få blommorna att ruttna.

Allmänna skötselråd är att hålla jorden lätt fuktig – men hellre lite torr än blöt. Om jorden inte är långtidsgödslad, häller du Blomsterlandets Pelargonnäring i vattnet ända till hösten. Undvik kväverik näring, som ger växten mer blad än blommor.

De nyinköpta zonalpelargoner du ska ha utomhus, planterar du i större kruka med stor volym jord av god kvalitet. Blomsterlandets Pelargonjord är väl sammansatt, innehåller allt dina pelargoner behöver för att bli frodiga och blomrika. Lerkruka är bra, i den torkar jorden upp fortare än i plastkruka. Ge växten tillräckligt med plats i samplanterade grupper, så att den kan få bre ut sig. Innan frosten kommer tar du in krukan och låter växten övervintra helst ljust och frostfritt. Vattna ytterst sparsamt över vintern, ju svalare rum desto mindre vatten förbrukar växten. Blöt jord i kallt rum leder till för tidig död.

Till våren beskär du växten, tar tillvara topparna till sticklingar och planterar om den i ny Pelargonjord.

Värt att veta

Den pelargon, som odlades först i vårt land var bollpelargon, året var 1690. Den togs hit från Botaniska trädgården i Leiden. Vi i Sverige var tidiga! Sorterna av zonalpelargon är nu tusentals. Många är gamla, har levt vidare med generationerna, andra är nyare och nya kommer årligen. Till för bara några decennier sedan förökades alla zonalpelargoner vegetativt men nu fröförökas en hel del med gott resultat. Putsade toppar sticker du i såjord  med ett centimetertjockt skikt av sand överst, som hindrar dem från att ruttna. Täck dem med ett papper, tills de rotat. Då planterar du dem i kruka och Blomsterlandets Pelargonjord. Toppa dem en gång för att få buskigare växt. Intresset för zonalpelargoner är i sanning stort, det finns särskilda ”sällskap”, där man byter både plantor och erfarenheter och böcker om pelargoner kommer ut varje år. Läs gärna vederhäftiga sådana!

 

Skötselråd

Blomfärg:
Halvfyllda, djupt rosa resp. cerise-violetta.
Näring:
Pelargonnäring
Övriga namn:
Pelargon.
Förhöjare:
Ja
Jordprodukter:
Pelargonjord