Björnbär 'Loch Ness'

Rubus (Björnbär-Gruppen)

Kompakt sort som får goda skördar av svarta, stora bär med god sötma. Trivs bäst i varma soliga lägen på närings- och kalkrik jord.
Kompakt sort som bildar rankiga, taggfria plantor med grönt, frodigt bladverk. Blommar i juni-juli med vita, små blommor som uppskattas av våra pollinatörer. Bären är svarta, fasta och med god sötma och mognar i september-oktober. Sorten tar lite tid på sig att bli söt, trots att bären är svarta. Låt bären sitta kvar för att eftermogna innan skörd. Bären är goda att äta som dem är eller användas till Saft, sylt eller bakverk. Frisk och lättodlad sort.

Trivs bäst på solig, varm plats i näringsrik, väldränerad, lätt fuktighetshållande och gärna kalkrik jord. Gödslas med kogödsel eller annan kvävefattig gödsel under vår och sommar. Bildar långa grenar som binds upp på en spaljé mot en södervägg. Beskärning görs varje år efter skörd eller under tidig vår. Beskär bort alla grenar som burit frukt och glesa bland fjolårsskotten. Spara fjolårsgrenar som kommer att ge skörd nästa säsong. Långa, rankiga grenar kan kortas in vid ett bladpar. Klipp bort oönskade rotskott. Vid kyliga vintrar med tjäle bör plantan täckas med skuggväv för att inte få sol- och frostskador.

Skötselråd

Läge:
Sol
Odlingszon:
1 - 2
Planteringsavstånd (cc):
150 cm
Jordmån:
Fuktig jord, Mullrik jord, Näringsrik jord
Jordprodukter:
Naturgödsel, Planteringsjord
Beskärningssätt:
Klipp bort grenar som burit bär samma år
Beskärningstid:
Efter skörd
Mognadstid:
September, Oktober
Fruktförvaring:
Ingen förvaring/äts direkt