Björnbär 'Navaho Big and Early'

Rubus (Björnbär-Gruppen)

Lågväxande och taggfri sort som ger rikligt med medelstora, lätt söta bär under en lång tid in på hösten. Särskilt lämplig i den mindre trädgården. Trivs bäst i varma soliga lägen på närings- och kalkrik jord.
Relativt låg, och långsamväxande sort som bildar taggfria, rankiga, upprättväxande plantor med grönt, frodigt bladverk. Blommar i juni-juli med vita, små blommor som uppskattas av våra pollinatörer. Bären är medelstora, svarta, med en lätt sötma. Mognar i slutet av augusti och fortsätter att producera bär långt in hösten. Sorten kan bilda bär även på sina årsskott. Bären är goda att äta som dem är eller användas till Saft, sylt eller bakverk.

Trivs bäst på solig, varm plats i näringsrik, väldränerad, lätt fuktighetshållande och gärna kalkrik jord. Gödslas med kogödsel eller annan kvävefattig gödsel under vår och sommar. Bildar långa grenar som binds upp på en spaljé mot en södervägg. Beskärning görs varje år efter skörd eller under tidig vår. Beskär bort alla grenar som burit frukt och glesa bland fjolårsskotten. Spara fjolårsgrenar som kommer att ge skörd nästa säsong. Långa, rankiga grenar kan kortas in vid ett bladpar. Klipp bort oönskade rotskott. Vid kyliga vintrar med tjäle bör plantan täckas med skuggväv för att inte få sol- och frostskador.

Skötselråd

Läge:
Sol
Odlingszon:
1 - 4
Planteringsavstånd (cc):
150 cm
Jordmån:
Fuktig jord, Mullrik jord, Näringsrik jord
Jordprodukter:
Naturgödsel, Planteringsjord
Beskärningssätt:
Klipp bort grenar som burit bär samma år
Beskärningstid:
Efter skörd
Mognadstid:
Augusti, September
Fruktförvaring:
Ingen förvaring/äts direkt