Amerikanskt blåbär 'Reka'

Vaccinium corymbosum

Köp online hos oss
Dekorativ sort som får medelstora, ljusblå och smakrika bär. Röda grenar och vacker röd höstfärg på bladen. En favorit hos yrkesodlare. Självfertil men för rikligare bärsättning rekommenderas korspollinering. Bäst skörd i soligt läge.
Självfertil sort med kraftigt, friskt och upprätt växtsätt, bildar rotskott. Bären är medelstora, runda, smakrika och aromatiska. Ger rikliga skördar i slutet av juli. Blir cirka 150-200 cm hög. Sorten får härliga, sprakande höstfärger och har ett högt prydnadsvärde, mycket tack vare de röda grenarna.

Härdig sort med god motståndskraft mot sjukdomar. För riklig bärsättning rekommenderas korspollinering. Plantera två eller fler buskar med olika sortnamn, välj sorter som blommar samtidigt. Även självfertila sorter gynnas av korspollinering då det bidrar till större bär och rikligare skördar.

Amerikanska blåbär trivs bäst på solig, varm och luftig plats och planteras i mullrik och väldränerad jord. Buskarna är kalkskyende och behöver växa i en jord med låg pH-värde. Gödslas med kalkfattigt gödsel. Se till att blåbärsbusken inte torkar ut, det är särskilt viktigt under etableringsåret. Täck gärna marken runt busken med täckbark eller barkmull, det är fördelaktigt i syfte att bevara fukt och efterliknar blåbärsbuskens naturliga habitat. Undvik därför att plantera på tunga lerjordar eller allt för torra växtplatser.

Beskärning är inte nödvändig men klipp bort skadade grenar och gallra ur busken vid behov.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 5
Planteringsavstånd (cc):
150 cm
Jordmån:
Fuktig jord, Kemiskt sur jord, Mullrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Blåbärsgödsel
Jordprodukter:
Blåbärsjord
Beskärningssätt:
Klipp bort skadade, korsade och inåtväxande grenar
Beskärningstid:
På vårvintern
Mognadstid:
Juli
Fruktförvaring:
Kan förvaras en kortare tid