Blåbär 'Lucky Berry'

Vaccinium

Ger vackra, droppformade bär som smakar sött från juli till oktober. Självfertil men för rikligare bärsättning rekommenderas korspollinering. Bäst skörd i soligt läge.
Självfertil sort med kompakt växtsätt. Blom- och bärformen skiljer sig från det klassiska amerikanska blåbäret då både blomman och bäret är droppformat. Bären är små och fasta med söt smak. Lång och riklig skörd, från juli till oktober. Kan vara vintergrön i de sydligaste delarna av landet. Blåbärsbusken 'Lucky Berry' blir cirka 80-100 cm hög. För bärsättning rekommenderas korspollinering. Plantera två eller fler buskar med olika sortnamn, välj sorter som blommar samtidigt. Även självfertila sorter gynnas av korspollinering då det bidrar till större bär och rikligare skördar.

Bären är inte bara goda utan också rika på antioxidanter och vitaminer. Dessutom får buskarna härliga, sprakande höstfärger och har ett högt prydnadsvärde.

Blåbär trivs bäst på solig, varm och luftig plats och planteras i mullrik och väldränerad jord. Buskarna är kalkskyende och behöver växa i en jord med låg pH-värde. Gödslas med kalkfattigt gödsel. Se till att blåbärsbusken inte torkar ut, det är särskilt viktigt under etableringsåret. Täck gärna marken runt busken med täckbark eller barkmull, det är fördelaktigt i syfte att bevara fukt och efterliknar blåbärsbuskens naturliga habitat. Undvik därför att plantera på tunga lerjordar eller allt för torra växtplatser.

Beskärning är inte nödvändig men klipp bort skadade grenar och gallra ur busken vid behov.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 3
Planteringsavstånd (cc):
100 cm
Jordmån:
Kemiskt sur jord
Näring:
Blåbärsgödsel
Jordprodukter:
Blåbärsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar på olika höjder
Beskärningstid:
Efter skörd
Mognadstid:
Juli, Augusti, September, Oktober
Fruktförvaring:
Ingen förvaring/äts direkt