Blåbärstry 'Silginka'

Lonicera caerulea var. kamtschatica

Medeltidig sort som får avlånga, söta och saftiga bär. Rikbärande och högvuxen. Korspollineras för fruktsättning. Bäst skörd i soligt läge.
Härdig sort som blommar medeltidigt, högvuxen och ger rikligt med söta, saftiga bär som kan se lite buckliga ut. Blåbärstryn behöver, likt amerikanska blåbär, korspollineras för att ge god fruktsättning. Samplantera med sort som blommar vid samma tidpunkt. Goda pollineringsvänner till busken 'Silginka' är bland andra; Jugana, Baktjarskij Velikan, Dotj Velikana, Strezjevtjanka och Vostorg.

Odlingsvärd buske som ger goda, vitaminrika bär. Påminner om blåbär, både till utseende och smak. Bären är rika på antioxidanter och C-vitamin och används på samma sätt som blåbär, goda att göra saft, paj, sylt eller smoothie på. Blomman är en viktig nektar- och pollenkälla till våra pollinatörer.

Blåbärstry är en dekorativ prydnadsbuske. Bladverket är frodigt med avlånga, blågröna blad och gul höstfärg. Kan användas till friväxande häck, buskage eller som solitär. Blommar med gulvita blommor som är små men dekorativa.

Utvecklas bäst i sol till halvskugga och föredrar en näringsrik, mullrik och väldränerad växtplats. Kan dock växa på de flesta jordar. Klarar tillfällig väta.

Rysk sort.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 6
Planteringsavstånd (cc):
100 cm
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar från basen, Gallra ut äldre grenar på olika höjder
Beskärningstid:
På vårvintern
Mognadstid:
Juli
Fruktförvaring:
Ingen förvaring/äts direkt