Trädgårdshallon 'Haida'

Rubus (Trädgårdshallon-Gruppen)

Köp online hos oss
Härdigt och kompakt växande hallon som ger fasta, små, runda bär med syrlig smak. Mognar i början av augusti och lämpar sig främst till saft och sylt. Klarar de flesta näringsrika jordar i soligt läge.
Kompakt sort som bildar rikligt med rotskott, behöver sällan uppbindning. Små till medelstora, röda bär med en god och lätt syrlig smak. Bären är fasta och passar bäst att frysa in eller göra saft och sylt av men kan även ätas direkt från busken. Börjar ge skörd från månadsskiftet juli-augusti. Mycket härdigt hallon som även kan prövas att odla i Norrland.

Ger bär på tvåårsskotten. Alla skott som har burit frukt beskärs ner till marknivå efter skörd. Trivs bäst i soliga lägen i mullrik, svagt kemiskt sur jord. Plantera plantorna i samma nivå som de står i krukan. Gillar väldränerad jord men kan behöva vattnas under längre torrperioder. Särskilt viktigt i juli när plantan behöver extra vatten till de svällande karten. Plantera plantorna med 50 cm mellanrum och 1,5 meter mellan raderna.

Korsades fram 1959 på en försöksstation i British Columbia, Kanada och uppkallades efter en indianstam som lever på öar utanför Kanadas kust.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 6
Planteringsavstånd (cc):
50 cm
Jordmån:
Näringsrik jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Naturgödsel, Planteringsjord
Beskärningssätt:
Klipp bort grenar som burit bär samma år
Beskärningstid:
Efter skörd
Mognadstid:
Augusti
Fruktförvaring:
Ingen förvaring/äts direkt