Jordgubbe 'Salsa'

Fragaria x ananassa

Holländsk, medeltidig sort med stora, orangeröda bär som är goda och söta.
Frisk, medeltidig sort med stora, köttiga, orangeröda bär som är genomfärgade och fasta. Smaken är aromatisk, god och söt. De C-vitaminrika bären är jättegoda att äta som dom är eller att används till bland annat; sylt, saft, paj och bakverk. Sorten är känslig mot gråmögel men har god motståndskraft emot mjöldagg. Plantera gärna olika sorter för att få lång skördetid.

Utvecklas bäst i sol på näringsrik, väldränerad, mullrik och gärna kalkfattig jord. Undvik blöta jordar. Plantera jordgubbarna i rader med 20-30 cm avstånd och 50-60 cm mellan raderna. Vid odling i pallkrage kan plantorna planteras något tätare. Håll jorden ogräsfri och täck gärna med halm, bark eller ett tunt lager gräsklipp. Gödsla med kompost och kogödsel vid nyplantering och gödsla alltid efter skörd för att undvika att näringen bara går till bladmassa. Plantorna vill ha jämn vattning framförallt under bärsäsongen. Täck plantorna med fiberduk för tidigare skörd. Ta bort väven när blommorna syns. Använd bärnät som skydd mot hungriga fåglar.

Jordgubbar börjar ge bra skörd året efter plantering och efter 4-5 år bör man föryngra plantorna. Spara alltid några revplantor för att föryngra beståndet. Resterande revor ska hållas efter då de stjäl näring från moderplantorna.

Skötselråd

Läge:
Sol
Odlingszon:
1 - 3
Planteringsavstånd (cc):
25 cm
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Hönsgödsel, Naturgödsel
Jordprodukter:
Naturgödsel, Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskär ner till marknivå
Beskärningstid:
På våren
Mognadstid:
Juli
Fruktförvaring:
Ingen förvaring/äts direkt