Parksmultron 'Askungen'

Fragaria moschata

Revbildande, sen sort av parksmultron som får rikliga skördar av stora, röda bär. Bärens smak är söt och aromatisk. Ursprungligen en svensk sort. Utvecklas bäst på soliga platser.
Sen sort som får rikliga skördar av stora, runda, röda bär. Bären har söt, aromatisk smak och ett saftigt fruktkött. Grundfärgen på bären är vit och får röd täckfärg endast på solsidan. Bären är godast att äta direkt från plantan men kan även användas till gelé, saft och bakverk. Sorten revar sig kraftigt och lämpar sig som marktäckare. Parksmultron har ett kraftigare växtsätt, större bär och vackrare blomning än vanligt smultron.

Utvecklas bäst i sol på näringsrik, väldränerad, mullrik och gärna kalkfattig jord. Undvik blöta jordar. Gödsla med kompost och kogödsel vid nyplantering och gödsla alltid efter skörd för att undvika att näringen bara går till bladmassa. Plantorna vill ha jämn vattning framförallt under bärsäsongen. Täck plantorna med fiberduk för tidigare skörd. Ta bort väven när blommorna syns. Använd bärnät som skydd mot hungriga fåglar.

Parksmultron odlades och var populär i slottsmiljöer i Sverige förr, innan jordgubbarna fick sin popularitet under 1800-talet. Parksmultronet 'Askungen' är en svensk förädling av Åke Truedsson 2010.

Skötselråd

Odlingszon:
1 - 3
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Jordprodukter:
Planteringsjord
Mognadstid:
Juli, Augusti
Fruktförvaring:
Ingen förvaring/äts direkt