Smultron 'Mount Omei'

Fragaria nubicola

Revbildande sort som får vita smultron med en smak av persika. Har vackert bladverk och används även som tät marktäckare.
Ett spännande smultron som får vita, runda smultron med röda frön. Smaken är mild med en tydlig ton av persika. Bären är godast att äta direkt från plantan men kan även användas till gelé, saft och bakverk. Kallas också för Persikosmultron.

Smultronsorten 'Mount Omei' Odlas inte bara som ätbar nyttoväxt utan är också väldigt bra som marktäckare. Den revar sig kraftigt och kan täcka stora partier, lämpar sig även i lite skuggigare lägen, får då mindre bär fast frodigare bladverk.

Utvecklas bäst i sol på näringsrik, väldränerad, mullrik och gärna kalkfattig jord. Undvik blöta jordar. Gödsla med kompost och kogödsel vid nyplantering och gödsla alltid efter skörd för att undvika att näringen bara går till bladmassa. Plantorna vill ha jämn vattning framförallt under bärsäsongen. Täck plantorna med fiberduk för tidigare skörd. Ta bort väven när blommorna syns. Använd bärnät som skydd mot hungriga fåglar.

Skötselråd

Läge:
Sol
Odlingszon:
1 - 3
Planteringsavstånd (cc):
30 cm
Jordmån:
Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskär ner till marknivå
Mognadstid:
Maj, Juni, Juli, Augusti, September
Fruktförvaring:
Ingen förvaring/äts direkt