Smultron 'Rödluvan'

Fragaria vesca

Sen, rikbärande sort med stora, röda bär som smakar sött med en arom av vilda smultron. Revbildande sort. Ger bäst skörd i soligt läge.
Sen sort av smultron som ger rikliga skördar av stora, koniska, röda bär. Smaken är söt med en tydlig arom av vilda smultron. Har lång skörd som varar i tre veckor. Bären är godast att äta direkt från plantan men kan även användas till gelé, saft och bakverk. Sorten revar sig kraftigt och lämpar sig som marktäckare. Barnens favoritbär.

Utvecklas bäst i sol på näringsrik, väldränerad, mullrik och gärna kalkfattig jord. Undvik blöta jordar. Gödsla med kompost och kogödsel vid nyplantering och gödsla alltid efter skörd för att undvika att näringen bara går till bladmassa. Plantorna vill ha jämn vattning framförallt under bärsäsongen. Täck plantorna med fiberduk för tidigare skörd. Ta bort väven när blommorna syns. Använd bärnät som skydd mot hungriga fåglar.

Smultronet 'Rödluvan' är en svensk selektion från korsningar av vilda svenska smultron, framtagen av Åke Truedsson. Sorten är en E-planta med E-meriterna; Vackra, goda och produktiva.

Skötselråd

Läge:
Sol
Odlingszon:
1 - 5
Planteringsavstånd (cc):
30 cm
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Hönsgödsel, Naturgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig
Mognadstid:
Juli, Augusti
Fruktförvaring:
Ingen förvaring/äts direkt