Björnbärshallon 'Thornless Logan'

Rubus (Björnbärshallon-Gruppen)

Medelstor björnbärshallon med långa, taggfria rankiga grenar. Får rikliga skördar av stora, avlånga, mörkröda bär som är söta med en god arom. Trivs bäst i varma soliga lägen på närings- och kalkrik jord.
Taggfri, medelstor sort som bildar långa, rankiga plantor med grönt, frodigt bladverk. Blommar i juni-juli med vita, små blommor som uppskattas av våra pollinatörer. Ger riklig skörd med stora, avlånga och mörkt röda bär som är saftiga och söta med en tydlig arom. Mognar tidigt redan i slutet av juli fram till slutet av augusti. Bären är goda att äta som dem är eller användas till Saft, sylt eller bakverk.

Trivs bäst på solig, varm plats i näringsrik, väldränerad, lätt fuktighetshållande och gärna kalkrik jord. Gödslas med kogödsel eller annan kvävefattig gödsel under vår och sommar. Bildar långa grenar som binds upp på en spaljé mot en södervägg. Beskärning görs varje år efter skörd eller under tidig vår. Beskär bort alla grenar som burit frukt och glesa bland fjolårsskotten. Spara fjolårsgrenar som kommer att ge skörd nästa säsong. Långa, rankiga grenar kan kortas in vid ett bladpar. Klipp bort oönskade rotskott. Vid kyliga vintrar med tjäle bör plantan täckas med skuggväv för att inte få sol- och frostskador.

Är en korsning mellan hallon och björnbär.

Skötselråd

Läge:
Sol
Odlingszon:
1 - 2
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Sandjord
Jordprodukter:
Naturgödsel, Planteringsjord
Beskärningssätt:
Klipp bort grenar som burit bär samma år
Beskärningstid:
Efter skörd
Mognadstid:
Juli, Augusti
Fruktförvaring:
Ingen förvaring/äts direkt