Blåbärstry 'Aurora'

Lonicera caerulea var. kamtschatica

Medeltidig sort som får välsmakande, sötsyrliga och stora bär. Korspollineras för fruktsättning. Bäst skörd i soligt läge.
Relativt snabbväxande sort som blommar medeltidigt, hög och smal till formen. Ger stor skörd med stora, avlånga bär, söta och välsmakande med mild syrlighet. Busken är lättplockad och bären faller inte av vid mognad. Blåbärstryn behöver, likt amerikanska blåbär, korspollineras för att ge god fruktsättning. Samplantera med sort som blommar vid samma tidpunkt. Goda pollineringsvänner till busken 'Aurora' är bland andra; 'Gordozt Bakzara', 'Honeybee', 'Cinderella' och 'Tundra'.

Odlingsvärd buske som ger goda, vitaminrika bär. Påminner om blåbär, både till utseende och smak. Bären är rika på antioxidanter och C-vitamin och används på samma sätt som blåbär, goda att göra saft, paj, sylt eller smoothie på. Blomman är en viktig nektar- och pollenkälla till våra pollinatörer.

Blåbärstry är en dekorativ prydnadsbuske. Bladverket är frodigt med avlånga, blågröna blad och gul höstfärg. Kan användas till friväxande häck, buskage eller som solitär. Blommar med gulvita blommor som är små men dekorativa.

Utvecklas bäst i sol till halvskugga och föredrar en näringsrik, mullrik och väldränerad växtplats. Kan dock växa på de flesta jordar. Klarar tillfällig väta.

Kanadensisk sort.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 7
Planteringsavstånd (cc):
100 cm
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar från basen, Gallra ut äldre grenar på olika höjder
Beskärningstid:
På vårvintern
Speciell tålighet:
Mager jord, Stadsklimat, Torr jord
Mognadstid:
Juli, Augusti
Fruktförvaring:
Ingen förvaring/äts direkt