Bocktörne 'Instant Succes'

Lycium barbarum

Kompakt buske med grågröna blad. Blommar med blålila blommor i juni till augusti som följs av orangeröda nyttiga bär som kallas gojibär. Äts med fördel torkade. Placeras i sol till halvskugga. Självfertil.
Busken har grågrönt bladverk, får blåvioletta blommor i maj och producerar rödorangea bär i augusti-september. Utmärkande för denna sort är att den växer kompakt och blir ungefär hälften så stor som arten. Bären är sötsyrliga och kan med fördel torkas, precis som russin. Då blir smaken sötare mer avrundad och tappar lite av bitterheten.

Bocktörne är en lövfällande buske som har långa, tunna ofta bågböjda grenar med ljus slät bark och talrika tornar. Den blir 2-3 meter hög och med tiden lika bred. Tacksam eftersom den tål såväl salta och vindutsatta lägen, som salthaltiga jordar och torka. Är lämplig att använda som dynbindare vid kusten och trivs i både sol och halvskugga. Den är anspråkslös avseende kraven på jord och härdig till minst zon 4. Bocktörne är en bra växt för bin och kan odlas både i kruka och på friland. Låt den gärna stödjas mot ett staket eller spaljé.

Gojibäret anses av många vara ett så kallat superbär, fyllt med vitaminer, mineraler och antioxidanter. I Kina har man odlat gojibär i årtusenden som medicinalväxt. Bären kan både ätas färska och torkas för vintern. Gojibär kan förgylla exempelvis sallader och müsli, användas i bakning eller ätas som snacks.

Skötselråd

Läge:
Sol
Odlingszon:
1 - 4
Planteringsavstånd (cc):
70 cm
Jordmån:
De flesta jordar
Näring:
Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Klipp bort skadade, korsade och inåtväxande grenar
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden)
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Mager jord, Salta vindar, Torr jord
Mognadstid:
Juli, Augusti, September
Fruktförvaring:
Kan torkas och förvaras flera månader