Bocktörne SWEET LIFEBERRY ('Smnds')

Lycium barbarum

Buske med ovala grågröna blad. Blommar med blålila blommor i juni till augusti som sedan följs av orangegula nyttiga bär som kallas gojibär. Äts med fördel torkade. Placeras i sol till halvskugga.
Buske med upprätt växtsätt och lätt böjda grenar. Grenarna slår ut med grågröna blad längs grenarna med törnen, därav namnet bocktörne. Grenarna kan behöva viss uppbindning.
De små blålila blommorna framträder under lång tid över sommaren på årsskotten. Bären som följer är fullpackade av vitaminer och antioxidanter. Kan upplevas något sura och bittra som färska. Smakerna rundas av och bären blir sötare om man torkar dem. Äts torkade i till exempel müsli.

Självfertil bärbuske som placeras inte allt för skuggigt för att bären ska hinna utveckla sin fulla arom. För övrigt är den anspråkslös och klarar även torra och magra lägen bra. Den blir 2-3 meter hög och med tiden lika bred. Tacksam eftersom den tål såväl salta och vindutsatta lägen, som salthaltiga jordar och torka. Är lämplig att använda som dynbindare vid kusten och trivs i både sol och halvskugga. Den är anspråkslös avseende kraven på jord och härdig till minst zon 4. Bocktörne är en bra växt för bin och kan odlas både i kruka och på friland. Låt den gärna stödjas mot ett staket eller spaljé.

Sorten har större och sötare bär än arten. Bären har konsumerats sedan urminnes tider i Asien där den räknas som en viktig medicinalväxt. Används ofta för att stärka immunförsvaret.

Benämns även som Gojibär.

Skötselråd

Läge:
Sol
Odlingszon:
1 - 4
Planteringsavstånd (cc):
70 cm
Jordmån:
De flesta jordar
Näring:
Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Klipp bort skadade, korsade och inåtväxande grenar
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden)
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Mager jord, Salta vindar, Torr jord
Mognadstid:
Juli, Augusti, September
Fruktförvaring:
Kan torkas och förvaras flera månader