Havtorn 'Botanitjeskaja Ljubitelskaja'

Hippophae rhamnoides

Kraftigväxande honplanta som ger rika skördar av vitaminrika orangegula bär med en mildare smak och syra än andra havtornssorter. Trivs i soliga lägen i väldränerad jord. Härdig och nästan taggfri.
Starkväxande honklon som får en regelbunden och mycket hög avkastning av små orangegula bär. En etablerad planta ger mellan 10 och 14 kg per år. Bären mognar tidigt och har en mild smak. Mycket lätt att skörda då bären sitter på långa stjälkar. Plockas för hand eller klipp av grenarna för att senare skaka av dem efter en stund i frysen.
Härdig rysk sort med nästan inga tornar längs grenarna.

Nyttigheten hos havtornet jämförs ibland med apelsinen som står sig slätt. Många gånger mer av vitamin A, C och E. Dessutom innehåller bäret en hög andel av nyttiga fetter.

Skilda han- och honplantor. Båda krävs för lyckad fruktsättning. Detta är en honplanta. Pollineras med hjälp av vinden så plantera båda bredvid varandra. En hanplanta kan tillgodose upp till 5-6 honplantor så länge hanplantan står i vindriktningen till honplantan. I Sverige blommar de tidigt på året när vädret är svalt vilket ger en lång blomningstid. Det innebär att alla sorters hanplantor pollinerar alla sorters honplantor.

Tål både sol, torka och salta vindar bra. Placeras med fördel på sandiga och lätta jordar. Havtorn kan hittas vild längs våra södra kuster men har då mindre och syrligare bär.

Vårplantering är att föredra för en säkrare etablering vilket minskar risken för vinterskador första vintern.

Korsning mellan två ryska sorter har gett en god vinterhärdighet. Kan prövas även i växtzon 6.

Skötselråd

Läge:
Sol
Odlingszon:
1 - 6
Planteringsavstånd (cc):
2,5 m
Jordmån:
Sandjord, Torr varm jord, Väldränerad jord
Näring:
Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar från basen, Gallra ut äldre grenar på olika höjder, Klipp bort skadade, korsade och inåtväxande grenar
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden)
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Hög salthalt i marken, Salta vindar
Mognadstid:
Augusti
Fruktförvaring:
Ingen förvaring/äts direkt