Havtorn 'Friesdorfer Orange'

Hippophae rhamnoides

Salt- och vindtålig buske med silvergrått bladverk. Honklon som får vackra, orangeröda bär, rika på C-vitamin. Trivs bäst i soligt läge i väldränerad jord. Blir cirka 3 meter hög.
Växtsättet är upprätt och buskigt, oregelbundet. Bladen är vackert grågröna vilket i kombination med de vackra bären bidrar till ett stort prydnadsvärde. De orangeröda, C-vitaminrika bären mognar i augusti-september. Fruktköttet är friskt och mycket syrligt, aromen är god och påminner om passionsfrukt.

Nyttigheten hos havtornet jämförs ibland med apelsinen som står sig slätt. Många gånger mer av vitamin A, C och E. Dessutom innehåller bäret en hög andel av nyttiga fetter.

Skilda han- och honplantor. Båda krävs för lyckad fruktsättning. Detta är en honplanta. Pollineras med hjälp av vinden så plantera båda bredvid varandra. En hanplanta kan tillgodose upp till 5-6 honplantor så länge hanplantan står i vindriktningen till honplantan. I Sverige blommar de tidigt på året när vädret är svalt vilket ger en lång blomningstid. Det innebär att alla sorters hanplantor pollinerar alla sorters honplantor.
Sorten anses av vissa vara självfertil men bör ändå planteras med hanplanta för bättre utfall.

Tål både sol, torka och salta vindar bra. Placeras med fördel på sandiga och lätta jordar. Havtorn kan hittas vild längs våra södra kuster men har då mindre och syrligare bär. De kan fixera sin kväve själva, vilket gör att de inte kräver någon kraftig gödsling.

Vårplantering är att föredra för en säkrare etablering vilket minskar risken för vinterskador första vintern.

Skötselråd

Läge:
Sol
Odlingszon:
1 - 4
Planteringsavstånd (cc):
2,5 m
Jordmån:
Sandjord, Torr varm jord, Väldränerad jord
Näring:
Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar från basen, Gallra ut äldre grenar på olika höjder, Klipp bort skadade, korsade och inåtväxande grenar
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden)
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Hög salthalt i marken, Salta vindar
Mognadstid:
Augusti
Fruktförvaring:
Kan torkas och förvaras flera månader