Havtorn Hillevi ('SLUBGD2015')

Hippophae rhamnoides

En kompakt växande havtorn med grågrönt bladverk och nyttiga bär. Lätt att formklippa tack vare sitt täta växtsätt. Fin som kontrastväxt i rabatter i ett soligt läge med väldränerad jord.
Kompakt form av havtorn som på grund av sin litenhet passar bra i den lilla trädgården. Blir endast 1,5 meter hög.

Honklon som ger goda bär. Bären är vackert orange och sitter tätt in mot grenarna. Fruktköttet är friskt och mycket syrligt, aromen är god och påminner om passionsfrukt. Bären är rika på C-vitamin.

Bladen är vackert grågröna vilket i kombination med de orangegula bären bidrar till ett stort prydnadsvärde i sin kontrast. Sorten växer mycket kompakt och bildar små buskar, har små krav på jordmån men föredrar väldränerade jordar i soligt läge för bäst utveckling. Är salttålig.

Havtorn har skilda han- och honplantor. Båda krävs för lyckad fruktsättning. Detta är en honplanta. Pollineras med hjälp av vinden så plantera båda bredvid varandra. En hanplanta kan tillgodose upp till 5-6 honplantor så länge hanplantan står i vindriktningen till honplantan. I Sverige blommar de tidigt på året när vädret är svalt vilket ger en lång blomningstid. Det innebär att alla sorters hanplantor pollinerar alla sorters honplantor.

Vårplantering är att föredra för en säkrare etablering vilket minskar risken för vinterskador första vintern.

Skötselråd

Läge:
Sol
Odlingszon:
1 - 4
Planteringsavstånd (cc):
2,5 m
Jordmån:
Sandjord, Torr varm jord, Väldränerad jord
Näring:
Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar från basen, Gallra ut äldre grenar på olika höjder, Klipp bort skadade, korsade och inåtväxande grenar
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden)
Speciell tålighet:
Salta vindar
Fruktförvaring:
Kan förvaras en kortare tid