Havtorn 'Julia'

Hippophae rhamnoides

Vind- och salttålig buske med dekorativt silvrigt bladverk. Får små vitaminrika orangegula bär på sensommaren. Kraftigväxande honplanta, kan bli 3-4 meter hög. Trivs i väldränerade jordar i soligt läge.
Starkväxande hon-klon med upprätt och brett växtsätt. Friskt, grågrönsilvrigt bladverk. Får rikligt av mycket nyttiga, orangefärgade, avlånga små bär i augusti-september. Bären är mycket lämpliga för infrysning och som dessertbär. De syrliga bären sitter tätt intill grenarna på korta skaft. Är trots det lättplockade då skalet är segt och håller ihop bra. Skjuter betydligt färre rotskott och har färre taggar än de vilda havtornen.

Nyttigheten hos havtornet jämförs ibland med apelsinen som står sig slätt. Många gånger mer av vitamin A, C och E. Dessutom innehåller bäret en hög andel av nyttiga fetter.

Skilda han- och honplantor. Båda krävs för lyckad fruktsättning. Detta är en honplanta. Pollineras med hjälp av vinden så plantera båda bredvid varandra. En hanplanta kan tillgodose upp till 5-6 honplantor så länge hanplantan står i vindriktningen till honplantan. I Sverige blommar de tidigt på året när vädret är svalt vilket ger en lång blomningstid. Alla sorters hanplantor pollinerar alla sorters honplantor.

Tål både sol, torka och salta vindar bra. Placeras med fördel på sandiga och lätta jordar. Havtorn kan hittas vild längs våra södra kuster men har då mindre och syrligare bär.

Vårplantering är att föredra för en säkrare etablering vilket minskar risken för vinterskador första vintern.

Sorten selekterades på Balsgård/SLU och är av rysk härstamning.

Skötselråd

Odlingszon:
1 - 5
Näring:
Trädgårdsgödsel
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Hög salthalt i marken, Salta vindar
Mognadstid:
Augusti
Fruktförvaring:
Kan torkas och förvaras flera månader