Havtorn 'Leikora'

Hippophae rhamnoides

Mycket starkväxande honklon som klarar både blåst och salt. Får stora, C-vitaminrika, orange bär som mognar sent på säsongen. Trivs i väldränerade jordar i soliga lägen.
Starkväxande honklon med upprätt och brett växtsätt. Friskt, grågrönsilvrigt bladverk. Får rikligt av mycket nyttiga, orangefärgade, avlånga små bär i augusti-september. Bären är mycket lämpliga för infrysning och som dessertbär. De syrliga bären sitter tätt intill grenarna på korta skaft. Skalet är segt och håller ihop bra vilket gör bären lättplockade. Skjuter betydligt färre rotskott och har färre tornar än de vilda havtornen. Sorten är en mycket starkväxande honklon som med tiden blir 4-6 meter hög. På grund av dess kraftiga tillväxt är den även lämplig som läplantering.

Nyttigheten hos havtornet jämförs ibland med apelsinen som står sig slätt. Många gånger mer av vitamin A, C och E. Dessutom innehåller bäret en hög andel av nyttiga fetter.

Skilda han- och honplantor. Båda krävs för lyckad fruktsättning. Detta är en honplanta. Pollineras med hjälp av vinden så plantera båda bredvid varandra. En hanplanta kan tillgodose upp till 5-6 honplantor så länge hanplantan står i vindriktningen till honplantan. I Sverige blommar de tidigt på året när vädret är svalt vilket ger en lång blomningstid. Alla sorters hanplantor pollinerar alla sorters honplantor.

Tål både sol, torka och salta vindar bra. Placeras med fördel på sandiga och lätta jordar. Havtorn kan hittas vild längs våra södra kuster men har då mindre och syrligare bär. De kan fixera sin kväve själva, vilket gör att de inte kräver någon kraftig gödsling.

Vårplantering är att föredra för en säkrare etablering vilket minskar risken för vinterskador första vintern.

Skötselråd

Läge:
Sol
Odlingszon:
1 - 4
Planteringsavstånd (cc):
2,5 m
Jordmån:
Sandjord, Torr varm jord, Väldränerad jord
Näring:
Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar från basen, Gallra ut äldre grenar på olika höjder, Klipp bort skadade, korsade och inåtväxande grenar
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden)
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Hög salthalt i marken, Salta vindar
Mognadstid:
Augusti, September
Fruktförvaring:
Kan torkas och förvaras flera månader