Kiwi 'Jenny'

Actinidia deliciosa

Köp online hos oss
Frodig slingerväxt som får gräddvita, doftande blommor och små äggformade, bruna frukter med hårigt skal och grönt, sötsyrligt fruktkött. Självfertil men gynnas av samplantering med hanplanta. Ger bäst skörd på en varm solig och skyddad plats, gärna i växthus.
Snabbväxande slingerväxt som får grönt bladverk och senare vackra gula höstfärger. Sorten är en honplanta. Blommar med små, doftande vita blommor i juni följt av bruna, äggformade frukter med hårigt skal och grönt, sötsyrligt fruktkött. Frukten mognar i september-oktober. Sorten är självfertil men gynnas av korspollinering från en hanplanta.

Kiwi är en 3-4 meter hög klätterväxt. Hanplantor odlas ofta som prydnadsväxt och kallas även för kameleontbuske. Honplantor får frukter som mognar på hösten. Det krävs oftast både han- och honplantor för att den ska sätta frukt, men det går bra att odla flera honplantor till varje hanplanta. Frukterna är rika på C-vitaminer. Likt fruktträd kan det kan ta ett par år innan kiwin bär frukt.

Utvecklas bäst i ett soligt och skyddat söderläge, med fördel i växthus, mot en spaljé eller vägg. Planteras i fuktighetshållande, väldränerad och svagt kemiskt sur jord. Det slingrande växtsättet gör det nödvändigt med något att klättra på.

För fruktsättning bör plantan beskäras relativt hårt. Spaljera gärna plantan och se till att det blir luftigt mellan grenvåningarna. Vedartade växtdelar beskärs under höst eller tidig vinter då kiwin är i vintervila. Om de beskärs senare än februari kan saven ha stigit och de blöder då kraftigt. Välj gärna en torr solig dag för beskärning. Låt rankorna växa cirka 50 - 100 cm per år. Örtartade delar beskärs sommartid, årstillväxten klipps då in till 20 - 30 cm från huvudstammen för att ljus och luft ska komma in till de fruktbärande fjolårsskotten.

Skötselråd

Läge:
Sol
Odlingszon:
1 - 1
Planteringsavstånd (cc):
150 cm
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord
Näring:
Naturgödsel, Rododendrongödsel
Jordprodukter:
Blåbärsjord, Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden)
Mognadstid:
Oktober
Fruktförvaring:
Kan förvaras flera månader