Krusbär HINNONMÄKI GRÖN På stam

Köp online hos oss
Litet krusbärsträd som får rikliga skördar av gröna, sötsyrliga bär. Härdig, äldre sort. God motståndskraft mot mjöldagg. Ger bäst skörd i soligt läge på lätt fuktighetshållande och väldränerad jord.
Härdig sort som är toppympad för att bilda ett litet träd. Bildar en buskig krona där grenarna böjer sig något av bärens tyngd. Ger rikliga skördar av gröna, nästan hårlösa, medelstora bär med en god smak. Köttet är mjukt och sötsyrligt. Bären används till bland annat sylt, saft, chutney, paj och bakverk, även god att äta färsk. Sorten har god motståndskraft mot mjöldagg. Blommorna uppskattas av våra pollinatörer och är för dem, en viktig näringskälla.

För att behålla formen på själva trädet och kronan krävs en relativt kraftig beskärning. Gallra ut äldre grenar i kronan och korta in grenarna om tillväxten är stor. Beskärningen görs för att ge trädet en stabil krona och riklig fruktsättning. Ta även bort eventuella rot- och stamskott. Trädet bör stöttas upp.

Utvecklas bäst på varm, solig, och luftig plats i väldränerad, mullrik och fuktighetshållande jord. Kan även växa bra på torrare lägen men då blir bären oftast små och busken blir mer mottaglig för mjöldagg. Anses vara mindre smaklig för rådjur.

Krusbär har odlats i Sverige sedan 1600-talet. Sorten togs fram på Hinnonmäki experimentstation i Finland, i början av 1900-talet.

Skötselråd

Läge:
Sol
Odlingszon:
1 - 6
Planteringsavstånd (cc):
100 cm
Jordmån:
Fuktig jord, Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar från basen, Klipp bort skadade, korsade och inåtväxande grenar
Beskärningstid:
Efter skörd, På hösten, På vårvintern
Mognadstid:
Juli, Augusti
Fruktförvaring:
Ingen förvaring/äts direkt