Krusbär HINNONMÄKI GRÖN

Ribes (Grossularia-Gruppen)

Finsk, frisk sort som ger rikliga skördar av gröna bär med en söt aromatisk smak. Mjöldaggsresistent sort.
Härdig sort som får ett buskigt växtsätt med överhängande grenar. Ger rikliga skördar av gröna, nästan hårlösa, medelstora bär med en god, aromatisk söt smak. Bären används till bland annat; sylt, saft, chutney, paj och bakverk, är även god att äta färsk. Sorten har god motståndskraft mot mjöldagg. Blommorna uppskattas av våra pollinatörer och är för dem, en viktig näringskälla.

Utvecklas bäst på varm, solig, och luftig plats i väldränerad, mullrik och fuktighetshållande jord. Kan även växa bra på torrare lägen men då blir bären oftast små och busken blir mer mottaglig för mjöldagg. Beskärs efter skörd och kan beskäras fram till tidigt vår. Gallra ut äldre grenar på olika höjder. Detta görs mellan 3-5 års mellanrum. Klipp alltid bort skadade, korsade och inåtväxande grenar. Äldre exemplar kan behöva stöd. Anses vara mindre smaklig för rådjur.

Krusbär har odlats i Sverige sedan 1600-talet.

Skötselråd

Läge:
Sol
Odlingszon:
1 - 6
Planteringsavstånd (cc):
150 cm
Jordmån:
Fuktig jord, Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Jordprodukter:
Naturgödsel, Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar på olika höjder, Klipp bort skadade, korsade och inåtväxande grenar
Beskärningstid:
Efter skörd, På hösten, På vårvintern
Mognadstid:
Juli, Augusti
Fruktförvaring:
Ingen förvaring/äts direkt