Krusbär 'Martlet'

Ribes (Grossularia-Gruppen)

Krusbärssort som får rikliga skördar av röda, släta bär med sötsyrlig välsmakande ton. Motståndskraftig mot mjöldagg. Ger bäst skörd i soligt läge.
Frisk sort med tätt, medelkraftigt växtsätt. Ger rikliga skördar av ovala, släta, röda bär med utsökt god smak och sötsyrlig ton. Bären används till bland annat; sylt, saft, chutney, paj och bakverk, är även goda att äta färska. Sorten har god motståndskraft mot mjöldagg.

Utvecklas bäst på varm, solig, och luftig plats i väldränerad, mullrik och fuktighetshållande jord. Kan även växa bra på torrare lägen men då blir bären oftast små och busken blir mer mottaglig för mjöldagg.
Beskärs efter skörd genom att gallra ut äldre grenar på olika höjder. Detta görs mellan 3-5 års mellanrum. Klipp alltid bort skadade, korsade och inåtväxande grenar. Krusbär tål beskärning året om men man bör undvika att beskära på våren. Äldre exemplar kan behöva stöd. Blommorna uppskattas av våra pollinatörer och är för dem, en viktig näringskälla.
Anses vara mindre smaklig för rådjur.

Krusbär har odlats i Sverige sedan 1600-talet.

Skötselråd

Läge:
Sol
Odlingszon:
1 - 4
Planteringsavstånd (cc):
150 cm
Jordmån:
Fuktig jord, Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Jordprodukter:
Naturgödsel, Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar på olika höjder, Klipp bort skadade, korsade och inåtväxande grenar
Beskärningstid:
Efter skörd
Mognadstid:
Augusti
Fruktförvaring:
Ingen förvaring/äts direkt