Krusbär 'Tatjana'

Ribes (Grossularia-Gruppen)

Nästan taggfri sort som ger goda skördar av gulgröna, medelstora, söta bär. God motståndskraft mot mjöldagg. Ger bäst skörd i soligt läge.
Frisk sort som har ett relativt svagväxande, öppet växtsätt. Sorten är nästan helt taggfri och lätt att plocka. Ger goda skördar av gulgröna, nästan hårlösa, medelstora bär med god, aromatisk, söt smak. Bären används till bland annat; sylt, saft, chutney, paj och bakverk, är även goda att äta färska. Sorten har god motståndskraft mot mjöldagg.

Utvecklas bäst på varm, solig, och luftig plats i väldränerad, mullrik och fuktighetshållande jord. Kan även växa bra på torrare lägen men då blir bären oftast små och busken blir mer mottaglig för mjöldagg.
Beskärs efter skörd genom att gallra ut äldre grenar på olika höjder. Detta görs mellan 3-5 års mellanrum. Klipp alltid bort skadade, korsade och inåtväxande grenar. Krusbär tål beskärning året om men man bör undvika att beskära på våren. Äldre exemplar kan behöva stöd. Blommorna uppskattas av våra pollinatörer och är för dem, en viktig näringskälla.

Krusbär har odlats i Sverige sedan 1600-talet.
Är en rysk sort.

Skötselråd

Läge:
Sol
Odlingszon:
1 - 4
Planteringsavstånd (cc):
150 cm
Jordmån:
Fuktig jord, Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Naturgödsel, Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar på olika höjder, Klipp bort skadade, korsade och inåtväxande grenar
Beskärningstid:
Efter skörd
Mognadstid:
Juli, Augusti
Fruktförvaring:
Ingen förvaring/äts direkt