Krusvinbär 'Josta' På stam

Litet träd som är en korsning mellan vinbär och krusbär. Bären är svarta och påminner om vinbär men är något större. De har en mild, frisk och sötsyrlig smak, som en blandning mellan svarta vinbär och krusbär. Ger bäst skörd i soligt läge på lätt fuktighetshållande och väldränerad jord.
Annorlunda sort som är en korsning mellan svarta vinbär och krusbär. Busken är imympad på en stam för att bilda ett litet träd. Trädet ett kraftigt, buskigt växtsätt som liknar en vinbärsbuske. Bären är svarta och påminner om vinbär men är något större. De har en mild, frisk och sötsyrlig smak, som en blandning mellan svarta vinbär och krusbär. Bären används till bland annat sylt, saft, chutney, paj och bakverk, även god att äta färsk. Sorten har god motståndskraft mot mjöldagg. Blommorna uppskattas av våra pollinatörer och är för dem, en viktig näringskälla.

För att behålla formen på själva trädet och kronan krävs en relativt kraftig beskärning. Gallra ut äldre grenar i kronan och korta in grenarna om tillväxten är stor. Beskärningen görs för att ge trädet en stabil krona och riklig fruktsättning. Ta även bort eventuella rot- och stamskott. Trädet bör stöttas upp.

Utvecklas bäst på varm, solig, och luftig plats i väldränerad, mullrik och fuktighetshållande jord. Kan även växa bra på torrare lägen men då blir bären oftast små och busken blir mer mottaglig för mjöldagg. Anses vara mindre smaklig för rådjur.

Benämns även som Jostabär eller krusvinbär.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 5
Planteringsavstånd (cc):
100 cm
Jordmån:
Fuktig jord, Mullrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar från basen, Klipp bort skadade, korsade och inåtväxande grenar
Beskärningstid:
Efter skörd, På hösten, På vårvintern
Mognadstid:
Juli
Fruktförvaring:
Ingen förvaring/äts direkt