Krusvinbär 'Josta'

Ribes (Krusvinbär-Gruppen )

Bärbuske som är en korsning mellan vinbär och krusbär. Bären är svarta och påminner om vinbär men är något större. De har en mild, frisk och sötsyrlig smak, som en blandning mellan svarta vinbär och krusbär. Ger bäst skörd i soligt läge.
Annorlunda sort som är en korsning mellan svarta vinbär och krusbär. Busken får ett kraftigt, buskigt växtsätt som liknar mer en vinbärsbuske. Bären är svarta och påminner om vinbär men är något större. De har en mild, frisk och sötsyrlig smak, som en blandning mellan svarta vinbär och krusbär. Bären används till bland annat sylt, saft, chutney, paj och bakverk, men är även goda att äta färska. Blommorna uppskattas av våra pollinatörer och är för dem, en viktig näringskälla.

Utvecklas bäst på varm, solig, och luftig plats i väldränerad, mullrik och fuktighetshållande jord. Kan även växa bra på torrare lägen men då blir bären oftast små och busken blir mer mottaglig för mjöldagg. Beskärs efter skörd genom att gallra ut äldre grenar på olika höjder. Detta görs mellan 3-5 års mellanrum. Klipp alltid bort skadade, korsade och inåtväxande grenar. Krusvinbär tål beskärning året om men man bör undvika att beskära på våren. Äldre exemplar kan behöva stöd.
Anses vara mindre smaklig för rådjur.

Benämns även som Jostabär eller krusvinbär.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 5
Planteringsavstånd (cc):
100 cm
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Jordprodukter:
Naturgödsel, Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar från basen, Klipp bort skadade, korsade och inåtväxande grenar
Beskärningstid:
På hösten, På vårvintern
Mognadstid:
Juli
Fruktförvaring:
Ingen förvaring/äts direkt