Minikiwi 'Chang Bai'

Actinidia (Minikiwi-gruppen)

Frodig slingerväxt med vackert, mörkgröna blad som får gyllengul höstfärg. Honplanta som bildar 4-5cm stora, välsmakande frukter. Pollineras av hanplanta för att bilda frukt, exempelvis 'Tage'. Utvecklas bäst i soligt, skyddat läge.
Frodig klätterväxt med ett slingrande växtsätt som får friskt, mörkgrönt bladverk med breda, spetsiga blad. Vacker gyllengul höstfärg. Blommar i maj-juni med doftande, små, söta, vita blommor med svarta ståndare. Blommorna uppskattas av våra pollinatörer. Bildar 4-5 cm stora, välsmakande, gröna frukter som mognar i oktober och äts hela med skalet på. Sorten pollineras säkrast av 'Tage'.

Minikiwi är en 3-4 meter hög klätterväxt. Hanplantor odlas ofta som prydnadsväxt och kallas även för kameleontbuske. Honplantor får släta, små frukter, de behöver inte skalas för att ätas. Det krävs både han- och honplantor för att den ska sätta frukt, men det går bra att odla flera honplantor till varje hanplanta. Frukterna är rika på C-vitaminer. Likt fruktträd kan det kan ta ett par år innan kiwin bär frukt.

Utvecklas bäst i ett soligt och skyddat läge, med fördel i växthus, mot en spaljé eller vägg. I skuggigare lägen kan frukterna få svårt att mogna. Planteras i fuktighetshållande, väldränerad och svagt kemiskt sur jord. Det slingrande växtsättet gör det nödvändigt med något att klättra på.

För fruktsättning bör plantan beskäras relativt hårt. Spaljera gärna plantan och se till att det blir luftigt mellan grenvåningarna. Vedartade växtdelar beskärs under höst eller tidig vinter då kiwin är i vintervila. Om de beskärs senare än februari kan saven ha stigit och de blöder då kraftigt. Välj gärna en torr solig dag för beskärning. Låt rankorna växa cirka 50 - 100 cm per år. Örtartade delar beskärs sommartid, årstillväxten klipps då in till 20 - 30 cm från huvudstammen för att ljus och luft ska komma in till de fruktbärande fjolårsskotten.

Skötselråd

Läge:
Sol
Odlingszon:
1 - 4
Planteringsavstånd (cc):
125 cm
Jordmån:
Kemiskt sur jord, Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Jordprodukter:
Blåbärsjord
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden)
Mognadstid:
Oktober
Fruktförvaring:
Ingen förvaring/äts direkt