Minikiwi 'Mammy Weiki'

Actinidia (Minikiwi-gruppen)

Frodig slingerväxt med mörkgrönt bladverk och rödaktiga stjälkar. Honplanta som bildar små, släta gröna frukter med rödflammig solsida. Pollineras säkrast av 'Daddy Weiki'. Härdig sort som lämpar sig att odlas utomhus. Utvecklas bäst i soligt, skyddat läge.
Snabbväxande slingerväxt med frodigt, mörkgrönt bladverk och rödaktiga stjälkar. Får senare vackra gula höstfärger. Sorten bildar små, släta gröna frukter med rödflammig solsida, äts utan att skalas. Fruktköttet är grönt. Sorten pollineras säkrast av hanplantan 'Daddy Weiki'. Blommar med små, doftande vita blommor i juni. Härdig och särskilt lämpad att odlas utomhus.

Minikiwi är en 3-4 meter hög klätterväxt. Hanplantor odlas ofta som prydnadsväxt och kallas även för kameleontbuske. Honplantor får frukter som mognar i september, de behöver inte skalas för att ätas. Det krävs både han- och honplantor för att den ska sätta frukt, men det går bra att odla flera honplantor till varje hanplanta. Frukterna är rika på C-vitaminer. Likt fruktträd kan det ta ett par år innan kiwin bär frukt.

Utvecklas bäst i ett soligt och skyddat läge mot en spaljé eller vägg. I skuggigare lägen kan frukterna få svårt att mogna. Planteras i fuktighetshållande, väldränerad och svagt kemiskt sur jord. Det slingrande växtsättet gör det nödvändigt med något att klättra på.

För fruktsättning bör plantan beskäras relativt hårt. Spaljera gärna plantan och se till att det blir luftigt mellan grenvåningarna. Vedartade växtdelar beskärs under höst eller tidig vinter då kiwin är i vintervila. Om de beskärs senare än februari kan saven ha stigit och de blöder då kraftigt. Välj gärna en torr solig dag för beskärning. Låt rankorna växa cirka 50 - 100 cm per år. Örtartade delar beskärs sommartid, årstillväxten klipps då in till 20 - 30 cm från huvudstammen för att ljus och luft ska komma in till de fruktbärande fjolårsskotten.

Skötselråd

Läge:
Sol
Odlingszon:
1 - 5
Planteringsavstånd (cc):
125 cm
Jordmån:
Kemiskt sur jord, Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Jordprodukter:
Blåbärsjord
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden)
Mognadstid:
September
Fruktförvaring:
Ingen förvaring/äts direkt