Minikiwi 'Tina'

Actinidia (Minikiwi-gruppen)

Köp online hos oss
Frodig slingerväxt med vackert gröna blad. Honplanta som bildar valnötsstora, goda gröna och släta frukter. Pollineras säkrast av 'Tage'. Utvecklas bäst i soligt, skyddat läge.
Snabbväxande slingerväxt som får grönt frodigt bladverk, senare vackra gula höstfärger. Sorten är en honplanta som pollineras av hanklonen 'Tage'. Frukten är stor som en valnöt, grön och slät med god smak. Börjar mogna i mitten på september, skörden pågår 2-3 veckor. Blommar med små, doftande vita blommor i juni.

Minikiwi är en 3-4 meter hög klätterväxt. Hanplantor odlas ofta som prydnadsväxt och kallas även för kameleontbuske. Honplantor får frukter som mognar i september, de behöver inte skalas för att ätas. Det krävs både han- och honplantor för att den ska sätta frukt, men det går bra att odla flera honplantor till varje hanplanta. Frukterna är rika på C-vitaminer. Likt fruktträd kan det ta ett par år innan kiwin bär frukt.

Utvecklas bäst i ett soligt och skyddat läge, med fördel i växthus, mot en spaljé eller vägg. I skuggigare lägen kan frukterna få svårt att mogna. Planteras i fuktighetshållande, väldränerad och svagt kemiskt sur jord. Det slingrande växtsättet gör det nödvändigt med något att klättra på.

För fruktsättning bör plantan beskäras relativt hårt. Spaljera gärna plantan och se till att det blir luftigt mellan grenvåningarna. Vedartade växtdelar beskärs under höst eller tidig vinter då kiwin är i vintervila. Om de beskärs senare än februari kan saven ha stigit och de blöder då kraftigt. Välj gärna en torr solig dag för beskärning. Låt rankorna växa cirka 50 - 100 cm per år. Örtartade delar beskärs sommartid, årstillväxten klipps då in till 20 - 30 cm från huvudstammen för att ljus och luft ska komma in till de fruktbärande fjolårsskotten.

Skötselråd

Läge:
Sol
Odlingszon:
1 - 2
Planteringsavstånd (cc):
125 cm
Jordmån:
Kemiskt sur jord, Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Jordprodukter:
Blåbärsjord
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden)
Mognadstid:
September
Fruktförvaring:
Kan förvaras en kortare tid