Mullbär 'Matsunaga'

Morus

Svagväxande, kompakt sort med brett, upprätt växtsätt. Blankt grönt bladverk som får gyllengula höstfärger. Får utdragna skördar av stora, rödsvarta, björnbärsliknande bär med sötsyrlig, aromatisk smak. Självfertil. Trivs soligt och skyddat på väldränerad, kalkrik jord.
Svagväxande, kompakt sort som har brett, upprätt växtsätt. Bladverket är glänsande grönt och består av ovala, lätt hjärtformade blad med tandade kanter. Höstfärgerna är gyllengula. Blommar med oansenliga han- och honhängen. Pollineras med hjälp av vinden och är självfertil.
Bären mognar kontinuerligt från juli till september och ger en utdragen men bra skörd. De stora, röda till svarta bären påminner om björnbär till utseendet och har sötsyrlig, aromatisk smak. Bären äts färska eller används till sylt, saft och bakverk.

Trivs i fullt soliga och skyddade lägen på väldränerad och gärna kalkrik jord. Klarar torrare lägen men uppskattar lätt fuktighetshållande jordar. Mullbär blöder lätt vid beskärning, detta undviks vid beskärning under sensommaren. Nerfallna bär ger missfärgningar. Planteras som solitär, gärna på en skyddad växtplats.

Vårplantering är att föredra för en säkrare etablering vilket minskar risken för vinterskador första vintern.

Introducerad och utnämnd till Årets växt på Chelsea flower show 2017. Sorten säljs även under namnen 'Mojo berry', 'Charlotte Russe' eller 'Matsunaga'.

Japansk sort som är ett resultat av en mans dröm att få fram en kompakt, lågväxande sort som ger lång skörd. Det tog 40 år och Hajime Matsunaga dröm förverkligades vid 89 års ålder.

Skötselråd

Läge:
Sol
Odlingszon:
1 - 1
Planteringsavstånd (cc):
200 cm
Jordmån:
Kalkrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Benmjöl, Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig, Klipp bort skadade, korsade och inåtväxande grenar
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten
Mognadstid:
Juni, Juli, Augusti, September
Fruktförvaring:
Ingen förvaring/äts direkt