Svarthallon 'Munger'

Rubus occidentalis

Svarthallon ger bär som ser ut som små, klotrunda hallon i blådaggig nyans. Intensiv, kryddig smak som gör sig extra bra som sylt. Växer kraftigt och behöver stöd. För ett soligt läge i väldränerad jord.
Kraftigväxande bärbuske med årsskott på upp till fyra meter. Ger skörd år två. De blådaggiga bären liknar svarta, små, runda hallon men är sötare och mindre saftiga. Mognar under juli månad och är goda att äta direkt från busken men ännu godare som sylt. Även god att smaksätta likörer med.

Mycket populära som smaktillsats. Odlas kommersiellt i USA. Det är den unika smaken som gör dem intressanta. Påminner om ett litet björnbär och har en gråblå dagg och en något kryddig smak. Kraftigt växtsätt där årsskotten kan bli flera meter långa och taggiga. Bör bindas upp på spaljé eller liknande.

Alla skott som har burit frukt beskärs ner till marknivå efter skörd. Trivs bäst i soliga lägen i mullrik, svagt kemiskt sur jord. Plantera plantorna i samma nivå som de står i krukan. Gillar väldränerad jord men kan behöva vattnas under längre torrperioder.

Skötselråd

Odlingszon:
1 - 3
Planteringsavstånd (cc):
40 cm
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Barkmull, Planteringsjord
Beskärningssätt:
Klipp bort grenar som burit bär samma år
Beskärningstid:
Efter skörd
Mognadstid:
Juli
Fruktförvaring:
Ingen förvaring/äts direkt