Rabarber 'Barbro'

Rheum rhabarbarum

Rabarber med gröna stadiga stjälkar och röd täckfärg. Har en god, stabil rabarbersmak. Medel till låg oxalsyrehalt. Utvecklas bäst i halvskugga.
Rabarbersort med raka, gröna stjälkar och kraftig röd täckfärg. Sorten har mycket framträdande, god och stabil rabarbersmak. Medel till låg oxalsyrehalt och god avkastning. Börjar växa tidigt och de unga stjälkarna kan användas med skal på. Används till bland annat kräm, saft, sylt och paj.

Trivs i sol till halvskugga men utvecklas bäst i halvskugga. Rabarber vill ha väldränerad, fuktighetshållande, mullrik och näringsrik jord. God näringstillförsel under vår och sommar gynnar stjälksättningen, lägg gärna gräsklipp under plantan. En nyplanterad rabarberplanta bör inte skördas det första året. Skörda aldrig hela plantan, lämna några blad kvar efter skörd. Skörda medan stjälkarna är tunna. Dra och lirka upp stjälkarna, bryt eller skär inte av dem. Kvarlämnade stjälkbitar kan skapa röta och förstöra moderplantan. För ännu tidigare skörd kan plantan täckas med en djup hink eller fiberduk tidigt på året. Används en mörk hink blir skotten ljusa och mjälla, dessa kallas för glasrabarber. Rabarberblommornas skott kan skäras bort för att undvika träiga stjälkar och gynna ny tillväxt eller så får blommorna sitta kvar till våra pollinatörer.

Rabarber har odlats i Sverige sedan 1700-talet. På 1800-talet, när sockertillgången ökade började den användas i bakverk, innan sågs den som medicinalväxt.

Sorten är framtagen på SLU Balsgård, Sverige 2007 och började säljas 2012.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 4
Planteringsavstånd (cc):
100 cm
Jordmån:
Fuktig jord, Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Jordprodukter:
Naturgödsel, Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig
Mognadstid:
April, Maj, Juni, Juli
Fruktförvaring:
Ingen förvaring/äts direkt