Rabarber 'Berit'

Rheum rhabarbarum

Svensk, frisk sort som ger hög avkastning av grönröda stjälkar med god, stabil rabarbersmak. Medel till låg oxalsyrehalt. Utvecklas bäst i halvskugga.
Svensk rabarbersort med raka, gröna, upprättväxande stjälkar med lätt röd täckfärg. Fruktköttet är grönt och smaken är framträdande god med en stabil rabarbersmak. Medel till låg oxalsyrehalt. Börjar växa relativt sent och har mycket god avkastning. De unga stjälkarna kan användas med skal på. Används till bland annat kräm, saft, sylt och paj. Bildar få blomställningar.

Trivs i sol till halvskugga men utvecklas bäst i halvskugga. Rabarber vill ha väldränerad, fuktighetshållande, mullrik och näringsrik jord. God näringstillförsel under vår och sommar gynnar stjälksättningen, lägg gärna gräsklipp under plantan. En nyplanterad rabarberplanta bör inte skördas det första året. Skörda aldrig hela plantan, lämna några blad kvar efter skörd. Skörda medan stjälkarna är tunna. Dra och lirka upp stjälkarna, bryt eller skär inte av dem. Kvarlämnade stjälkbitar kan skapa röta och förstöra moderplantan. För ännu tidigare skörd kan plantan täckas med en djup hink eller fiberduk tidigt på året. Används en mörk hink blir skotten ljusa och mjälla, dessa kallas för glasrabarber. Rabarberblommornas skott skärs bort för att undvika träiga stjälkar och gynna ny tillväxt.

Rabarber har odlats i Sverige sedan 1700-talet. På 1800-talet, när sockertillgången ökade började den användas i bakverk, innan sågs den som medicinalväxt.

Rabarben 'Berit' är framtagen på SLU Balsgård, Sverige 2007 av Kimmo Rumpunen, och introducerades i handeln 2016.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 7
Planteringsavstånd (cc):
100 cm
Jordmån:
Fuktig jord, Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Jordprodukter:
Naturgödsel, Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig
Mognadstid:
Maj, Juni, Juli, Augusti
Fruktförvaring:
Ingen förvaring/äts direkt