Rabarber 'Frambozen Rood'

Rheum rhabarbarum

Starkväxande sort med upprätta, mörkröda stjälkar som har syrlig, fruktig smak. Hög oxalsyrehalt. Utvecklas bäst i halvskugga.
Starkväxande sort med kraftigt, upprätt växtsätt. Stora blad med vackert mörkröda, breda stjälkar som inte är genomfärgade. De unga stjälkarna kan användas med skal på. Fruktköttet är grönt, saftigt och smaken är syrlig, men fruktig. Produktiv sort med riklig skörd som ofta används i kommersiell odling. Har hög oxalsyrehalt. Kan användas till bland annat kräm, saft, sylt och paj. Kallas även för vinrabarber eller jordgubbsrabarber.

Trivs i sol till halvskugga men utvecklas bäst i halvskugga. Rabarber vill ha väldränerad, fuktighetshållande, mullrik och näringsrik jord. God näringstillförsel under vår och sommar gynnar stjälksättningen, lägg gärna gräsklipp under plantan. En nyplanterad rabarberplanta bör inte skördas det första året. Skörda aldrig hela plantan, lämna några blad kvar efter skörd. Skörda medan stjälkarna är tunna. Dra och lirka upp stjälkarna, bryt eller skär inte av dem. Kvarlämnade stjälkbitar kan skapa röta och förstöra moderplantan. För ännu tidigare skörd kan plantan täckas med en djup hink eller fiberduk tidigt på året. Används en mörk hink blir skotten ljusa och mjälla, dessa kallas för glasrabarber. Rabarberblommornas skott kan skäras bort för att undvika träiga stjälkar och gynna ny tillväxt eller så får blommorna sitta kvar till våra pollinatörer.

Rabarber har odlats i Sverige sedan 1700-talet. På 1800-talet, när sockertillgången ökade började den användas i bakverk, innan dess sågs den som medicinalväxt.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 4
Planteringsavstånd (cc):
100 cm
Jordmån:
Fuktig jord, Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Jordprodukter:
Naturgödsel, Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig
Mognadstid:
Juni, Juli, Augusti
Fruktförvaring:
Kan förvaras en kortare tid